TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkında açıklamalarda bulundu.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında hak ihlali kararı verdiği tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında “Şerafettin Can Atalay” dedi. konu… Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu konudaki durumu ortada Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekillerinin yemin etmesi Seçim günü Can Atalay’ın adı okundu ve kürsüde olduğu kaydedildi. Daha sonra Can Atalay’a özlük hakları verildi, danışmanlarına da… Böylece bir milletvekilinin kullanabileceği haklar ne olursa olsun Can Atalay’a da aynı haklar verildi.Görüşlerimi daha önce açıkça belirtmiştim. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi de kurumsal olarak tutumunu ortaya koymuştur.TBMM’nin kendisini mahkeme yerine koyup mahkeme kararı vermesi düşünülemez.Daha önce yaşanan durumların yaşanmaması adına Yargıtay’ın bu kararına son verildi. 28.09.2023 tarihinde onaylandı. Bu karar bir gün sonra 29.09.2013 tarihinde TBMM’ye gönderildi. 2023 yılında getirildi. Bu kararı bugüne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna iletmedim. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin kararı açıktır. “Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra ilgili mahkeme kararını verecek, Meclis de gereğini yapacaktır” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün 2024 bütçe görüşmeleri başladı. Bugün TBMM’nin 2022 Kesin Hesabı ve 2024 Bütçe Teklifi Komisyonda görüşüldü. Toplantıda TBMM bütçesinin yanı sıra Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay’ın Kesin Hesap ve Bütçe teklifleri de görüşüldü. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, toplantıların sonunda milletvekillerinin yönelttiği soruları yanıtladı. Kurtulmuş şunları söyledi:
“Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına ilişkin yeni bir anayasal düzenleme yapmak önümüzdeki 28 dönem milletvekilleri için benim görevim ve tarihin sorumluluğudur. Burada sizlerden ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tüm siyasi partilerden beklentim şudur: Ben şahsen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak sepetlerimizdeki her şeyi ön yargısız, art niyetli olmadan yapacağımı, tüm bilgileri sunarak 85 milyon insanı ilgilendiren üretim sürecini gerçekleştirebileceği kanaatindeyim. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Anayasalar milletin teklifidir, bu anayasanın milletin anayasası haline gelmesi ve en geniş kabulle kabul edilmesi konusunda hepimize düşen misyonu yerine getireceğine inanıyorum. Devam edeceğiz. Üzerinde mutabakata vardığımız konularda yeni bir anayasa yaparız. Sorunu çözebiliriz. Gayri resmi toplantılardan edindiğim izlenim bunun yapılabileceği yönündedir. ‘Bu Parlamentonun anayasa yapmaya gücü yetmez’ anlayışı tamamen aykırıdır. -demokratik. ‘Bu Meclis anayasa yapamaz’ gibi bir tartışmanın konusu, ‘bu ülkede anayasa askerin kıçıyla yapılır’ anlayışının sonucudur.
“MAHKEME KARARININ ARDINDAN İLGİLİ MAHKEME DE KARARINI VERECEK, MECLİS GEREĞİNİ YAPACAK”
Şerfettin Can Atalay meselesi… TBMM’nin bu konudaki tutumu açıktır. TBMM milletvekillerinin yemin töreni gününde Atalay’ın adı okunarak milletvekilleri listesine kaydedildi. Daha sonra Can Atalay’a özlük hakları ve danışmanları verildi… Böylece bir milletvekilinin kullanabileceği haklar ne kadarsa Can Atalay’ın da hakları verilmiş oldu. Ardından tüm partilerin ittifakıyla Meclis Genel Kurulu’nda bağımsızların kurullardaki hakları çerçevesinde İnsan Haklarını İnceleme Kurulu üyeliğine Can Atalay seçildi. Görüşlerimi daha önce açıkça belirtmiştim. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi de kurumsal olarak tutumunu ortaya koymuştur. Meclisin kendisini mahkeme gibi görüp mahkeme kararı vermesi düşünülemez. Daha önce yaşanan durumlarla karşılaşmamak adına Yargıtay’ın kararı 28.09.2023 tarihinde onandı. Bu karar bir gün sonra 29.09 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirildi. Bu kararı bugüne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na iletmedim. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin kararı açıktır. “Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra ilgili mahkeme kararını verecek, Meclis de gereğini yapacak.”
orta-ajans.xyz