Haber

YARALI KUŞLARA ŞİFA

ANTALYA’da bahar göçü döneminde yorgun düşen, yuvasından düşen, ateşli silah veya insan kaynaklı yaralanan 16 kuşu Veteriner Hekim Gökçe Coşkun tedavi ederek doğaya geri kazandırdı. Bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından 267 ihbar aldıklarını ve bunların yüzde 50’sinin hayatını kaybettiğini ifade eden Coşkun, “Kuş bulunduğunda karton kutu içinde, sessiz, ahırda muhafaza edilmeli ve bilirkişi tarafından bakılmalıdır. en kısa sürede iletişime geçilmeli.Hızlı beslemeye çalışmayın.Genellikle ilk aşamada besleme yerine sıvı desteği uygulanır.Yanlış müdahalelerle maalesef onları kaybedebiliyoruz” dedi.

Antalya Kuş Gözlem Derneği üyesi, kuş gözlemcisi ve yaban hayatı rehabilitasyonu üzerine çalışan veteriner Gökçe Coşkun, mart ayının prestijiyle Afrika ve Arap Yarımadası’ndan yola çıkarak Kuzey Avrupa’ya göç etti ve bir kısmı Türkiye’de kaldı. bir kısmı da Türkiye üzerinden. sırasında yorgun veya yaralı kuşların gönüllü tedavisi

16 KUŞU DOĞAYA VERDİ

Bahar göçü döneminde bugüne kadar göç etmekten yorulan, yaralanan ya da yuvadan düşen 16 kuşu tedavi ederek doğaya geri kazandırdığını anlatan Coşkun, bu şekilde Türkiye’den 267 kuş raporu aldığını, 50’ye yakın kuş raporu aldığını ifade etti. yüzdesi kurtarılamadı. Coşkun, tedavi ettiği kuşlar arasında baykuş, öküz kuyruğu, balabanı, sinekkapan, kum kırlangıcı, arıkuşu, serçe, boz ebabil, şinşilla, ökseotu ardıç bulunduğunu söyledi.

5.5 MİLYON KUŞ TÜRKİYE’Yİ GEÇTİ

Dünyadaki 11 bin kuş türünün 4 bininin göçmen kuş türü olduğunu belirten Coşkun, Türkiye’ye ve Türkiye’den göç eden türlerin 2,1 milyonunun ötücü kuş, yırtıcı kuş, kıyı kuşu, ördek olduğunu, diğer türlerle birlikte göçmen kuş sayısının da yüksek olduğunu söyledi. 5,5 milyonun üzerindedir. ifade etti. Antalya genelinde yaptığı çalışmalarla yardıma muhtaç kuşların 59,3’ünün doğaya döndüğünü anlatan Coşkun, bu yıl insanların bilincinin arttığını ve doğaya dönen kuş sayısında önemli bir artış yaşandığını kaydetti.

‘ATEŞLİ SİLAHLA YARALANMALARDA ÖLÜM ORANI YÜZDE 100’E KADAR’

Geçen yılın verilerine göre hazırladığı makalenin sonuçlarını da paylaşan Gökçe Coşkun, kuş vakalarının semptomlara göre dağılımında yüzde 47 ile travmanın ilk sırada yer aldığını söyledi. Yüzde 22’si yetim, yüzde 29’u kedi saldırıları, yüzde 9’u göç yorgunluğu ve ateşli silah yaralanması ve enfeksiyon olarak devam ediyor. Yardıma muhtaç veya yaralı kuşların hayatta kalma ve salınma oranı yüzde 59,3 iken diğerleri ölüyor. Semptomlara göre ölüm ve hayatta kalma oranlarına baktığımızda göç yorgunlarının yüzde 87,5’i, yetim kalanların yüzde 81,6’sı, travma geçirenlerin yüzde 48,8’i, kedi sürülerinin yüzde 47,1’i tedavi edilerek doğaya döndürülüyor. Öte yandan ateşli silah yaralanmaları ve enfeksiyonlarda ölüm oranı yüzde 100. Kedi saldırılarının yüzde 52,9’unun, travmaların yüzde 51,2’sinin, yetimlerin yüzde 18,4’ünün ve göç yorgunlarının yüzde 12,5’inin öldüğünü söyledi.

‘KUŞU KARTON BİR KUTU İÇİNDE, SESSİZ, SAĞLAM BİR ŞEKİLDE TUTUN VE HEMEN UZMANA BAŞVURUN’

Coşkun, bu günlerde binaya yuva yapan, cama çarpan, açık pencereden giren, yere düşen olaylar nedeniyle çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek, ihtiyacı olan kuşları bulanların bulması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin birçok yerinden yardım almak ve ilk olarak ne yapmaları gerektiğini öğrenmek. bir (DKMP)’ye yönlendirdiğini kaydetti. Bu süreçte kuşa nasıl bakılacağı ve korunacağı konusunda da bilgi verdiğini anlatan Coşkun, “Yardıma muhtaç bir kuş bulunduğunda bir karton kutu içinde sabit tutulmalı ve uzmanlarla irtibata geçilmelidir.” Maalesef yanlış müdahaleler sonucunda onları kaybedebiliyoruz. Biraz bilgi bir hayat kurtarabilir. Bir kuş bulduğunuzda uzman görüşü almadan evde beslemeniz veya ‘evde besleyeceğim’ demeniz kuşun ölümüne neden olabilir. Bilgiyi mümkün olan en kısa sürede almalı ve sakin bir ortamda tutmalısınız. Bir kuş bulduğunuzda hemen beslemeye çalışmayın. İlacın neleri tükettiği ve nasıl beslemeniz gerektiği konusunda bilgi almalısınız. Genelde ilk aşamada besleme yerine sıvı desteği uygulanır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu