Haber

Türkiye, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu güçlü bir şekilde desteklemektedir.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu güçlü bir şekilde desteklediklerini ve sorunun askeri bir çözümü olmadığını belirtti.

Büyükelçi Angılı, gündeme ilişkin Kosova yerel basınına açıklamalarda bulundu.

Angılı, savunma alanının Türkiye ile Kosova arasındaki işbirliğinin sadece bir parçası olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin rolünün yalnızca savunma alanında işbirliği alanında olduğu algısı güçlenmeye başladı. (Güvenlik gücünden güvenlik gücüne) geçişi destekliyoruz. askeri).” ifadelerini kullandı.

Angılı, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu güçlü bir şekilde desteklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu sorunun askeri bir çözümü yok. Ancak diplomatik çözüm kalıcı istikrarı sağlayabilir. Bu nedenle diyalog sürecinin ilerlemesi için tüm taraflar çalışmalıdır. Gerginlik bir fayda sağlamaz. Diyalog sürecinin yeniden başlamasını, azalmasını istiyoruz. kuzeyde gerginlik.Bu konuda kuzeydeki Sırpların tam katılımı gerçekleştirilecek.Seçimler anlamlı müzakereler için gerekli zemini sağlayacak.Her iki taraf da isterse Türkiye bu sürece katkıda bulunmaya hazır olacak. hem Kosova hem de Sırbistan ile dostane ilişkiler.Başbakan (Kosova) (Albin) Kurti ve (Sırbistan) Cumhurbaşkanı (Aleksandar) Vucic Daha sonra Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etti. Diyalog sürecine katkı sağlayabiliriz.”

Angılı, Türkiye ve Kosova’nın stratejik ortak ülkeler olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki en değerli işbirliği alanlarının güvenlik ve asayiş olduğunu söyledi. ekonomidikkat.

Angılı, Kosova’nın Türkiye’den yeni silah ve teçhizat alımına ilişkin soruya da, “Şimdiye kadar yeni askeri alımlar gündemimizde yok. Önemli olan (Kosova’nın) amacının (kendisini) savunmak ve savunma işbirliğimizdir. Sırbistan dahil hiçbir şekilde NATO çerçevesiyle tam uyumlu değil, üçüncü bir ülkeye karşı değil.” o cevapladı.

Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi Kosova Barış Gücü’ne (KFOR) en değerli katkı sağlayan ülkelerden biri olmaya devam edeceğini vurgulayan Angılı, “NATO, 29 Mayıs’ta Kosova’nın kuzeyinde meydana gelen olayda Türkiye’den takviye talep etti. .Şu anda bazı askerlerimiz kuzeyde.” Bu istikrara katkı sağlıyor. Bu da halkımızın Kosova’da olup bitenleri daha yakından takip etmesini sağlıyor. KFOR’un Kosova ve bölgenin güvenliği için gerekli olduğuna inanıyorum.” dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğine değinen Angılı, Türkiye’nin Balkanlar’daki yatırımlarının yaklaşık yüzde 10’unun Kosova’da olduğunu sözlerine ekledi.

Kosova’nın Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA’lar Temmuz ayında ülkeye geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu