Güney Afrika neden Rusya ve Çin ile ortak tatbikat yapacak?
Güney Afrika, Rusya ve Çin ile ortak askeri tatbikat yapma kararı aldı. Güney Afrika açıklarında Hint Okyanusu’nda 17 Şubat’ta başlayacak deniz tatbikatı 10 gün sürecek.
Donanma tatbikatı, ABD tarafından Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya girişinin birinci yıldönümünde olduğu için eleştirildi.
Güney Afrika, tatbikata Milli Savunma Kuvvetleri (SANDF) silahlı kuvvetlerinden 350 personelin katılacağını duyurdu.
Rusya tatbikata Zirkon hipersonik füzeleri taşıyan Amiral Gorshkov savaş gemisini gönderecek. Sesten dokuz kat daha hızlı hareket edebilen bu füzeler, 1.000 kilometre menzile sahip.
Güney Afrika Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden Denys Reva, Moskova’nın Ukrayna savaşındaki başarısızlıklarının aksine silahlı kuvvetlerinin hala çok güçlü olduğunu göstermeye çalışacağını söyledi.
SANDF, tatbikata ilişkin detaylı bir açıklama yapmadı ancak üç ülke, 2019 yılında düzenledikleri tatbikata birer savaş gemisi gönderdi; akaryakıt ve araştırma gemileri de onlara katıldı.
Tatbikat neden tartışmalara yol açtı?
Bir Beyaz Saray sözcüsü Ocak ayında “ABD’nin, Ukrayna’ya karşı acımasız bir savaş yürüten Rusya ile tatbikat yapan herhangi bir ülke hakkında endişeleri var” demişti.
Güney Afrika, Birleşmiş Milletler nezdinde işgali kınamadı, ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara katılmadı.
Ayrıca, yaptırım uygulanan Rus oligark Alexey Mordashov’un Nord süperyatının Cape Town Limanı’na girmesine izin verildi.
Yine yaptırım uygulanan Rus kargo gemisi Lady R’nin Güney Afrika deniz üssüne kargo boşaltmasına izin verildi.
Güney Afrika, 2011’den bu yana ABD, Fransa ve Almanya ile dört ortak tatbikat düzenlediğini söylüyor.
Güney Afrika Dışişleri Bakanı Dr. Naledi Pandor, Rus mevkidaşının Ocak ayındaki ziyareti sırasında, “Dünyadaki her ülke dostlarıyla ortak askeri tatbikatlar yapıyor.”
Güney Afrika neden katılıyor?
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Elizabeth Sidiropoulos, ülkenin tatbikata katılma nedenleri arasında silahlı kuvvetlerinin mali açıdan yeterince desteklenmemesine ve asker sayısının düşük olmasına da işaret ediyor.
Donanmanın öncelikleri, karasularındaki balıkçıları ve çiftliklerini korumak ve Hint Okyanusu’nda korsanlarla mücadele etmektir.
Sidiropoulos, korsanlıkla mücadele gibi sorunları çözmek için diğer ülkelerle birlikte hareket etmesi gerektiğini söylüyor.
İktidar partisi ANC’nin Rusya ile yakın bağları var.
Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’dan Dr. Alex Vines, bunun 1994’ten önceki beyaz azınlık yönetimi yıllarına dayandığını söylüyor.
“ANC’nin en eski başkanları, Moskova’dan destek aldıkları için Moskova ile duygusal bağlara sahipler. Bu, Güney Afrika’nın Ukrayna yüzünden Rusya’ya sırtını dönmesini son derece üzücü kılıyor.”
Rusya, Çin ve Güney Afrika’nın da BRISC üyesi olması nedeniyle bağlar bugün hala güçlü.
Brezilya ve Hindistan’ın üyesi olduğu grup, dünyanın önde gelen gelişmekte olan ekonomilerinden bazılarını temsil ediyor.
Rusya ve Çin ne istiyor?
Sidiropoulos, bu yılki tatbikatın diğer tüm ülkelerden çok Rusya’ya fayda sağlayacağını söylüyor:
“Rusya, gücünü hâlâ elinde tutabildiğini ve dünya çapında müttefikleri olduğunu gösterecek. Dünyanın Rusya’ya karşı olmadığını, yalnızca Batı’nın ona karşı olduğunu gösterecek.”
Vines, Çin’in limanlarından Afrika’ya giden ticari nakliye rotasını açık tutmak istediğinin altını çiziyor.
Hint Okyanusu’nda da bir donanma kurmak istediğini belirten Vines, “Bu, donanmasını uluslararası sulara çıkarmakla ilgili. Çin şu anda Doğu Afrika kıyısındaki Cibuti’yi korsanlarla savaşmak için deniz üssü olarak kullanıyor ve daha fazlasını ele geçirmek istiyor.” bazlar.”
derecikajans.com.tr