Haber

Erdoğan: Enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 30. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Her biriniz Türk ekonomisinin üretim kapasitesinin artan gücünün simgesisiniz. Sağladığınız istihdam ve yaptığınız ihracatla yerli ve milli tanımımızın vücut bulmuş halisiniz. Bugün en ücra köşelerde bile. Dünyanın ‘Made in Turkey’ damgasını taşıyan çalışmalarımız varsa bunda en büyük pay ihracatçılarımızındır.

İHRACATÇIMIZI HUKUK VE HUKUK DOSTLARIM OLARAK GÖRÜYORUM: Siyasi arayışlarımız boyunca ihracatçılarımızı hep yol ve dava olarak gördüm güzel dostlarım. Hangi görevde olursak olalım, sorunlarınızla yakından ilgileniyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi hüznü bize iletti ve tekliflerde bulundu. Sorunlarınıza kalıcı çözümler ürettik.

TALEPLERİNİZE OLUMLU CEVAP VERDİK: Bu yeni dönemde hiç beklemeden adımlarımızı attık ve hızlı bir şekilde ziyaretlerimize başladık. Afet bölgesinde yatırım teşvik belgesi süresinin 3 yıla uzatılarak cazibe merkezleri programına dahil edilmesi, KOBİ tanımındaki üst sınırın 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarılması, vade uzatımı gibi taleplerinize olumlu yanıt verdik. taban fiyat esası. El ele, gönül gönüle hareket ederek Türkiye’yi ihracatta tarihinin en büyük başarılarıyla tanıştırdık.

2022 İHRACATTA REKOR YIL OLARAK KAYDEDİLDİ: 21 yıl önce göreve geldiğimizde kendisini zar zor ayakta tutan bir ülke vardı. İş dünyamızla dayanışma içinde çalışarak bu tabloyu tersine çevirdik. Dünyanın en değerli üretim üslerinden biri haline geldik. Yılda ancak 36 milyar dolar ihracat yapabilen bir ekonomimiz vardı. Bugün bu rakamı bir buçuk ayda gerçekleştirebilecek güçlü bir ekonomiye kavuştuk. 2022 yılı ihracatımız açısından rekorlar yılı olarak kayıtlara geçti. Mal ihracatımız yüzde 12,99 artarak 254,2 milyar dolara ulaştı. Ülkemizin dünya ticaretindeki payı %1,02’ye yükseldi.

Hizmet ihracatımız yüzde 47,3 artışla 90 milyar doları aştı. Savunma ihracatımız yaklaşık yüzde 37 artışla 4.3 milyar dolara ulaştı. İhracat yapan firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 114 bin 561’e ulaştı.

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİLERİ AZALIYOR: Bu yıla da çok güçlü bir başlangıç ​​yaptık ama 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, 50 binden fazla can kaybının yanı sıra 11 ilimizi de derinden sarstı. Konutların yanı sıra işyerleri, üretim tesisleri ve ticari işletmeler de hasar gördü. Bu devasa yıkım karşısında hızlı hareket ettik. Deprem kentlerinde çarkların dönmesi için iş dünyamızın gerekli altyapıyı sağladık. Depremin ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkileri her geçen gün azalmaktadır.

Yüzyılın felaketini yaşamamıza rağmen ihracatımız güçlü seyrini sürdürüyor. Mayıs ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,4 artarak 18,9 milyar dolardan 21,6 milyar dolara yükseldi. Son 12 ayda ihracatımız 254,4 milyar dolara ulaştı.

ENFLASYONU TEK RAKAMLI RAKAMLARA İNDİRECEĞİZ: Enflasyon sorununu yeniden tek hanelere indireceğiz. Şimdi bu bahiste daha güçlü bir elimiz var. Yeni ekonomi ekibimizin birinci önceliği bu sorunun analizidir.

İHRACATIMIZI BU YIL SONUNDA 265 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ: Dış ticarette en büyük sorunumuz olan elektrik yükü; Karadeniz gazı, Gabar petrolü, Akkuyu Nükleer Santrali ve yenilenebilir kaynaklarla en aza indireceğiz. Olumsuz küresel ekonomik görünüme rağmen ihracatımızı bu yıl sonunda 265 milyar dolara, gelecek yıl ise 285 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. 2028 hedefimiz 400 milyar dolar ve üzerine çıkmak.

İHRACATIMIZI BU YIL SONUNDA 265 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ: Dış ticarette en büyük düşüncemiz olan elektrik yükü; Karadeniz gazı, Gabar petrolü, Akkuyu Nükleer Santrali ve yenilenebilir kaynaklarla en aza indireceğiz. Olumsuz küresel ekonomik görünüme rağmen ihracatımızı bu yıl sonunda 265 milyar dolara, gelecek yıl ise 285 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. 2028 hedefimiz 400 milyar dolar ve üzerine çıkmak.

EXIMBANK’IN KOBİLERİMİZE SAĞLADIĞI KREDİ HACMİ YÜZDE 25,8’E ÇIKACAK: Türkiye’nin son 21 yılda dış politikada attığı adımlar, ihracatımızda da çarpan etkisi yarattı. Afrika’daki büyükelçilik sayımız 12’den 44’e çıkarken, ticaret hacmimiz 4.3 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseldi. Latin Amerika’daki büyükelçilik sayımız 6’dan 18’e çıkarken, ticaret hacmi 800 milyon dolardan 17,4 milyar dolara yükseldi. Asya girişimimizi yeniden duyurduğumuz 2019 yılından bu yana kıta ile ticaretimiz yüzde 40 arttı. Bu yıl Eximbank’ın KOBİ’lerimize sağladığı kredi hacim oranı yüzde 25,8’e çıkacak.

Türkiye’nin son 21 yılda dış politikada attığı adımlar, ihracatımızda da çarpan etkisi yarattı. Afrika’daki büyükelçilik sayımız 12’den 44’e çıkarken, ticaret hacmimiz 4.3 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseldi. Latin Amerika’daki büyükelçilik sayımız 6’dan 18’e çıkarken, ticaret hacmi 800 milyon dolardan 17,4 milyar dolara yükseldi. Asya girişimimizi açıkladığımız 2019 yılından bu yana kıta ile ticaretimiz yüzde 40 arttı. Bu yıl Eximbank’ın KOBİ’lerimize sağladığı kredi hacim oranı yüzde 25,8’e çıkacak.

DEMOKRASİ VAADİCİLERİ BİR GECEDE NASIL DİKTATÖR OLUYOR: Muhalefet cephesinde yaşananlar, ülkemizin nasıl bir felaketin eşiğinde olduğunu anlatıyor. Milleti barıştırmaktan bahsedenlerin kargaşası seçim gecesinden bu yana dinmedi. Demokrasi vaadinde bulunanların bir gecede nasıl diktatör oldukları ortaya çıktı. Halil İbrahim Sofrası diyerek demokrasi çabasının sergilendiği yeri böyle bir yemek masasına dönüştürmenin ne kadar anlamsız olduğu ortaya çıktı. Millete pazarladıkları sofranın kurt sofrası olduğu ortaya çıktı. Milletimiz o engin, feraset ve basiret ile gerçek yüzünü görmüştür.

TÜRKİYE’NİN YENİ BİR MUHALEFET YAKLAŞIMINA İHTİYACI VAR: Milletimiz iktidar olma uğruna terör örgütleriyle işbirliği yapacak bir muhalefet görmek istemiyor. Çocuklarımız sürekli yalan söyleyen, ülkeyi kötüleyen bir muhalefet söylemine maruz kalmak istemiyor. ‘Baba-oğul’ arasındaki parti çekişmeleri, taht kavgaları ne olursa olsun Türkiye’nin yeni bir muhalefet anlayışına ihtiyacı var. Yüzyıl Türkiye’sinde inşallah böyle olur.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu