Yaşam

BAŞARILI ÇİFTLERİN SAHİP OLDUĞU 1 Numaralı ÖZELLİK

Psikoterapist ve yazar Ester Perel, yakın zamandaki birkaç klinik psikolog olan John ve Julie Gottman ile röportaj yaptı. Dr. John ve Julie Schwarts Gottman bugüne kadar çift terapisine başlamak üzere olan 40.000’den fazla çiftle çalıştı. Ayrıca 35 yılı aşkın süredir mutlu bir evlilikleri olduğunu söylüyorlar. Gottman’ların temel odak noktalarından biri, bağlılıkların ve sevginin nasıl sürdürüleceğidir.

Gottman’ların bulgularına göre, en başarılı çiftlerin ortak noktalarından biri, “onarabilme” yetenekleridir. Julie Gottman, “Gerçekten başarılı çiftler bunu düzeltenlerdir. Yanlış bir şey söylediklerinde, yanlış bir şey söylediklerinde düzeltirler” diyor.

Gottman’a göre, bu onarım girişimi mutlaka büyük jestler anlamına gelmiyor. “Bir fincan kahve ister misiniz?” diye sorabilirsin. Bir tartışmanın ortasında ya da hemen sonrasında, hala kızgınken karşınızdakini düşündüğünüz gerçeğini vurgular.

Gottman’a göre özür dilemekten farklı çünkü aslında “Hala benim için oradasın” anlamına geliyor. Bu telafi girişimi, “olumsuzluğun kontrolden çıkmasını engelleyen herhangi bir ifade veya eylem” olarak tanımlanır.

Gottman’ın araştırmasına göre, onarım girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması, mutsuz bir geleceğin işareti olabilir. Aksine çiftler düzelmeyi öğrenirse evlilik sancılı durumlardan çıkabilir. Bu olmadan, taraflardan biri “kazansa” bile aslında her iki tarafın da kaybettiği bir durum ortaya çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu